Aardbeien
Je kunt de hele vrucht inmaken. Je ontkroont en wast ze en maakt ze in. Te gebruiken voor bijvoorbeeld in de bowl. De aardbeien worden er wel zacht en wat snotterig van.
Ik maak er vooral sap van. Ik ontkroon de aardbeien, was en blender de aardbeien. Ik vries de sap in. Heerlijk voor over de yoghurt maar ik gebruik het ook voor een kwarktaart, aardbeienmousse of smoothie. Zo heb je in de winter de zomer nog op tafel.
Verder heb ik er ook jam van gemaakt. Een kilo vruchten en een kilo geleisuiker. Zo gebeurd. Deze maak ik in potten in. Over wecken schreef ik hier meer. Jam zonder geraffineerde suikers kun je maken met Marmello (verkrijgbaar bij bijv. natuurwinkel).
Appels
Ik koop vaak een goedkoop een grote zak moesappels bij de fruitteler. Heerlijk voor de appelmoes. Deze schil ik, klokhuis eruit en in plakjes in een grote pan. Heel klein laagje water onderin de pan en op een laag vuurtje opwarmen. Langzaam zet ik het vuur iets hoger tot middelmatig vuur. Op een gegeven moment begint het te koken. Regelmatig roeren totdat het echt moes wordt. Daarna klop ik het vaak nog even op met een garde. Wij houden wel van stukjes in de appelmoes, dus ik maak het zo in. Maar hou je meer van een gladde appelmoes gebruik dan staafmixer, blender of roerzeef.
Zoals je leest doe ik er helemaal geen suiker of kaneel in en dat mis ik ook niet. Toen Sam iets kleiner was, gebruikte ik het ook wel als fruithap. Maar hij is er nog steeds dol op.
Appelmoes weck ik in potten of vries het in.
Stoofperen
Wat zijn ze mooi! Net rode parels! Monnikenklus om alle bessen van de steeltjes af te krijgen. |
Bessen,frambozen etc.
Ander zacht fruit kun je gebruiken om sap van te maken. Maar je kunt ook de hele vrucht invriezen, zoals bij de aardbeien. Zo heb ik nog aalbessen van vorig jaar in de vriezer, ontdekte ik pas. En van bijna alle fruitsoorten kun je jam maken.
Over groenten inmaken hoop ik later iets te schrijven. Courgette en tomaat schaar ik onder de groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten