Aardbeien
![]() |
Je kunt de hele vrucht inmaken. Je ontkroont en wast ze en maakt ze in. Te gebruiken voor bijvoorbeeld in de bowl. De aardbeien worden er wel zacht en wat snotterig van.
Ik maak er vooral sap van. Ik ontkroon de aardbeien, was en blender de aardbeien. Ik vries de sap in. Heerlijk voor over de yoghurt maar ik gebruik het ook voor een kwarktaart, aardbeienmousse of smoothie. Zo heb je in de winter de zomer nog op tafel.
Verder heb ik er ook jam van gemaakt. Een kilo vruchten en een kilo geleisuiker. Zo gebeurd. Deze maak ik in potten in. Over wecken schreef ik hier meer. Jam zonder geraffineerde suikers kun je maken met Marmello (verkrijgbaar bij bijv. natuurwinkel).
Appels
Zoals je leest doe ik er helemaal geen suiker of kaneel in en dat mis ik ook niet. Toen Sam iets kleiner was, gebruikte ik het ook wel als fruithap. Maar hij is er nog steeds dol op.
Appelmoes weck ik in potten of vries het in.
Stoofperen
![]() |
Wat zijn ze mooi! Net rode parels! Monnikenklus om alle bessen van de steeltjes af te krijgen. |
Bessen,frambozen etc.
Ander zacht fruit kun je gebruiken om sap van te maken. Maar je kunt ook de hele vrucht invriezen, zoals bij de aardbeien. Zo heb ik nog aalbessen van vorig jaar in de vriezer, ontdekte ik pas. En van bijna alle fruitsoorten kun je jam maken.
Over groenten inmaken hoop ik later iets te schrijven. Courgette en tomaat schaar ik onder de groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten