vrijdag 30 augustus 2019

Ons gezin

Laatst stond ik met baby in de wagen en peuter aan de hand op een beurs. Ik stond te kijken waar ik naar toe zou gaan. Terwijl ik aan het nadenken was en onbewust een 'hmm' mompelde tegen mijn peuter werd ik opeens aangesproken. 
'Mevrouw, is dat uw kind?' een voor mij onbekende meneer van een jaar of 60 wees naar Niek in de wagen. 
'Ja, dat is mijn zoontje'
'En mevrouw,' ging hij verder, 'is die ook van u?' En hij knikte naar Sam die naast me stond. 
'Ja, die ook' knikte ik. 
Uiteindelijk kwam dit gesprek op adoptie en pleegzorg uit. Maar dit gesprek bleef nog heel lang in mijn gedachten hangen. 

Bron: Pexels
Ook laatst toen we vakantie vierden als gezin merkten mijn man en ik op dat mensen ons gezin anders zien dan dat wij dat zelf doen. 
Het is heel duidelijk te zien dat Sam geen biologische zoon van ons is. Maar hij voelt wel als 'van ons'. Natuurlijk heeft hij niet de ogen van Leon of het karakter van mij. Wij weten dat die verschillen er zijn, maar we voelen ze niet. Maar we voelen ons wel degelijk met hem verbonden. (Lees er hier meer over)

Heel bewust praten we daar ook met Sam over. Hij lijkt niet op ons, hij komt niet uit mijn buik, maar we houden net zoveel van hem als van Niek. Over zijn afkomst zijn we open, we geven antwoorden op al zijn vragen (naar zijn niveau). Elke dag weer vertel ik dat ik van hem hou, dat ik blij ben dat ik hem zie. Sam weet nu heel bewust dat hij onze biologische zoon niet is, maar ik hoop dat hij wel voelt dat onze liefde écht is. Ook als hij later dingen meer gaat realiseren. 

Zelf verwachten we dat Niek Sam als zijn broer blijft zien. Hij zal er later wel vragen over gaan stellen. Opmerken dat Sam totaal niet op hem lijkt. Maar ik hoop dat de band die deze twee nu samen hebben voor altijd zo zal blijven. 

Sam heeft soms zulke pittige periodes dat ik het bijna niet trek. Het kost me alle energie. Tot laatst iemand, die heel dicht bij ons gezin staat, erop zinspeelde dat we ook een keuze hadden om Sam 'weg te doen'. Zulke opmerkingen voelen als vurige pijlen in mijn hart. Dat doet zoveel pijn. Ik kan Sam niet opgeven, hoe moeilijk zijn gedrag ook is. Opgeven is voor mij geen optie. Het is vallen, opstaan en weer doorgaan. Net zoals je bij je bloedeigen kind zou doen. En gelukkig weet ik: het is een fase! 

We zijn blij met ons gezin. We weten dat God ons deze jongens gaf, allebei op zo'n ontzettend bijzonder manier. Er overkomt ons niets door toeval. Dat geeft ons ook de kracht om door te gaan als het moeilijk is. 

vrijdag 23 augustus 2019

Help de mensen om je heen

Hoog tijd voor weer een 'uit-liefde-actie' . Dit keer eentje voor de mensen in je stad, dorp of buurt. Misschien zelfs je buren!

Ooit is er met veel enthousiasme een facebookgroep opgericht 'Samen eten delen'. Het doel was om mensen die gebrek hebben aan eten en mensen die eten willen en kunnen delen bij elkaar samen te brengen. Momenteel ligt deze groep, geloof ik, helemaal stil. Maar toen hij nog springlevend was bood ik eten aan dat ik over had. Er reageerde toen een moeder uit een naburig dorp. Zij moet met een heel laag budget rondkomen. Sindsdien breng ik die moeder iedere maand een pakket met boodschappen.

Bron: Pixabay
Misschien voel je het al pruttelen van binnen. 
Ja maar...
.. gaat ze wel goed met het geld om dat ze krijgt?
.. kan ze niet gaan werken voor geld?
.. zeker wel een dure telefoon?
.. en ook nog wat huisdieren erbij?
.. ontvangen ze geen hulp van de voedselbank?
etc.etc.etc.

Deze ja-maar's heb ik ook wel eens gehad. Want wij pompen er per jaar aardig wat geld in (ongeveer €25x12=€300). Samen met Leon heb ik er wel eens over gehad. Wat is wijsheid. Wij kwamen tot de volgende conclusie:

- We geven altijd basisingrediënten voor een gezonde maaltijd. Ik geef vooral veel groenten en fruit (dat is vaak het duurste). En dan ook wel eens in blik of uit de vriezer. Een enkele keer geef ik iets lekkers mee rond Kerst of een vakantie. 

- Ik weet globaal het verhaal van het gezin dat ik help. En als ik logisch nadenk weet ik dat hun leefgeld aardig krap is. Zeker als je (op)groeiende kinderen hebt. 

- Het is je Bijbelse plicht om arme mensen te helpen. Er zijn zoveel teksten in de Bijbel die daarop wijzen. Het is juist zonde om je ogen er voor te sluiten...daarin is de Bijbel heel radicaal.

- Wij zijn verantwoordelijk voor ons gedrag (dus het geven van voedsel aan mensen die het veel armer hebben dan wij) en zij zijn verantwoordelijk voor hun gedrag (het verhaal dat ze mij hebben verteld en de manier van omgaan van de levensmiddelen die wij geven). 

- Ik doe het anoniem. Na al die jaren heb ik ze pas voor het eerst ontmoet. Ik heb haar contactgegevens en laat haar weten dat er weer een doos met eten voor de deur staat. Ik wil niet dat ik het voor mijn 'eigen ik' doe. Ik wil dankbaar zijn voor alles wat ik heb en van de overvloed delen met mijn naaste die het minder heeft. 

Nu vond ik laatst een andere Facebook groep die aardig actief is. Levensmiddelen voor de minima. Blij heb ik weer iemand mogen helpen. Ik ben naar de markt geweest en heb een tas vol etenswaar bij hen afgegeven. Ook is het mogelijk om via een Tikkie geld te doneren zodat de hulpvrager een cadeaukaart krijgt met een x bedrag erop om weer boodschappen te kunnen doen. 

Wat een zegen om iedere week genoeg geld te hebben om boodschappen te doen. Je geen zorgen te hoeven maken over wat je moet eten. Reden genoeg om dankbaar voor te zijn!

Voor degene die inderdaad iedere week worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen kan deze Facebook-groep een helpende hand zijn. Schroom niet om eraan te kloppen als het écht nodig is. (Het is voor noodgevallen en niet voor continue hulp) Er zijn heel veel mensen die je graag willen helpen, zelfs mensen die het zelf ook veel minder hebben maar nog wel iets hebben om te delen.

vrijdag 16 augustus 2019

Van de boekenplank (8); Actief besparen

Helemaal vereerd dat ik dit mooie boek kreeg: 



Ik volg Adrianne al een tijdje via haar blog. Ze schrijft heel inspirerend. En omdat ik zelf ook met een boodschappenbudget werk herken ik heel veel dingen. 

Kijk bijvoorbeeld de voorkant van het boek: Actief besparen - inspiratie en tips voor een rijk leven met een klein budget. 
Sinds ik met een boodschappenbudget werk herken ik dat je veel dankbaarder leeft. Je waardeert ook veel meer wat je 'zomaar gratis' krijgt.



Op haar blog schrijft Adrianne al heel veel over besparen. Toch is dit boek niet een samenvatting van haar blog. In dit boek behandeld ze het besparen uitgebreid en op een logische volgorde. Natuurlijk herken je dingen als je haar blog hebt gelezen. 

Wat me opvalt aan het boek:

- Het leest heel vlot door. Ook 'saaie kost' komt niet droog over. Adrianne heeft een vlotte manier van schrijven. 

- De opmaak van de pagina's oogt overzichtelijk. Daardoor leest het vlot. 

- De aanvullingen/tips in de kantlijn vind ik fijn lezen. 

- Het leeslintje! Ideaal, geen boekenlegger nodig

- Heel veel tips en adviezen. Achterin zijn heel concreet wat naaipatronen en recepten opgenomen, maar tussendoor zijn er ook talloze adviezen te winnen. 

- Je krijgt meteen zin om te beginnen. Zeker als je de spaarmeter tegen komt in het boek. 

- Het boek is heel laagdrempelig. Voorbeeld: hoeveel zakken chips eet je per week? Stel je voor dat je een jaar lang die ene zak chips in de supermarkt laat liggen, hoeveel bespaar je dan? En wat zou je van dat geld nog meer kunnen doen? 

- Adrianne laat je nadenken over je financieën: je uitgaven en je inkomsten. Ze stimuleert je vooral te besparen op je uitgaven. Maar ze prikkelt je ook om creatief te denken. Bijvoorbeeld om spullen of diensten te ruilen. 

- Heel veel extra's in dit boek: patronen, recepten, maar ook printables en een excelbestand


De achterkant van het boek kun je hier lezen. Ook het excelbestand vind je daar. En natuurlijk kun je het boek daar online bestellen.  

Mocht je ook willen besparen (wie niet?) dan is dit een heel mooi en praktisch boek om mee te beginnen. En vergeet ook haar blog niet te volgen!

vrijdag 9 augustus 2019

Ajam Pangang

Die enkele keer dat wij Chinees eten in huis hebben zit er altijd en standaard Babi Pangang bij. Ooit maakte ik het met een pakje en een zakje. Maar je kan het zelf ook makkelijk maken. Wat trouwens nog veel makkelijker is!

Deze variant is wat gezonder dan dat je hem bij de Chinees eet. Hij is veel minder zoet. Ik maak hem met kip in plaats van varkensvlees (vandaar ajam pangang ipv babi pangang). En ook voeg ik er veel meer groenten bij. De grootste eer voor dit recept is aan Ilse. Maar zoals bij heel veel recepten zoek ik mijn eigen weg erin. Vandaar dat ik mijn eigen versie van het recept hier deel. 

Ajam Pangang (voor 2 personen)

Ingrediënten:
- 2 kipfilets
- 3 grote uien
- 2 knoflookteentjes
- 2 a 3 theelepels sambal
- 5 eetlepels ketjap manis
- 1 groot blikje tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 300 ml bouillon (bijv. kip of groenten)
- 2 eetlepels appelstroop

Om erbij te serveren
- 200 gram sperziebonen of peultjes
- 200 gram champignons
- 350 gram (zilvervlies)rijst

Werkwijze:
- Snij de ui in halve ringen, hak de knoflooktenen fijn
- Verhit olie in een grote braadpan en fruit daarin de ui en knoflook. Snij ondertussen de kipfilets in reepjes
- Voeg de kipfilet toe in de pan en bak de reepjes gaar
- Maak een papje van 300 ml (warme) bouillon met appelstroop. Laat de appelstroop erin oplossen (flink roeren). 
- Strooi de bloem in de pan over de ui, knoflook en kip. Roer goed door en laat het een minuut garen. 
- Giet scheutje voor scheutje de bouillon met appelstroop erbij. Blijf goed roeren. Laat het goed door verwarmen terwijl je blijft roeren.
- Vervolgens voeg je ketjap manis, tomatenpuree en sambal erbij. 
- Roer nogmaals goed door en laat het een kwartier pruttelen. 
- Proef en pas aan naar smaak. Mocht je echt van zoet houden kun je er eventueel extra ketjap manis, appelstroop of suiker aan toe voegen. 
- Serveer met boontjes of peultjes, champignons en rijst. 

Eet smakelijk!

vrijdag 2 augustus 2019

Duurzamer leven

Duurzamer leven...echt iets van onze tijd. En terecht... Zelf probeer ik me er ook in te verdiepen. Door kleine dingen te veranderen in mijn manier van leven ben ik stiekem al wat duurzamer gaan leven. 
Eigenlijk gaat het erom dat de dingen die je gebruikt ook écht intensief gebruikt. Vandaar dat minimaliseren heel goed binnen het thema duurzaam past. 


Veranderen kun je overigens beter stapje voor stapje doen, in plaats van in één keer 180 graden omdraaien. Door kleine stapjes te nemen heb je ook minder kans om weer terug te vallen. En in tijden waarin mijn leven wat drukker is, laat ik het wat meer los omdat ik er gewoonweg geen tijd of energie voor heb. 

Een aantal dingen die wij al proberen toe te passen in ons leven wil ik hieronder noemen:

1. Zoveel mogelijk zelf te maken
Taarten, koekjes, jam, appelmoes en soms creëer ik nog 's iets creatiefs van stof of draad. 

2. Hergebruiken
Dingen die gemaakt zijn om meteen weg te gooien proberen we nog een keer te gebruiken. Lege glazen potjes gebruik ik om te wecken of als cadeauverpakking. Lege boterbakjes gebruik ik om groenten of vlees in te vriezen. Yoghurtemmertjes worden in de zandbak gebruikt.  

3. Repareren
We proberen zoveel mogelijk dingen zelf te repareren. Nu ben ik zelf een aardige kluns op technisch gebied, maar ben ooit wel eens naar een Repaircafé geweest. Kijk hier of er bij jou eentje in de buurt zit. 

4. Vermijd plastic
Het schijnt nog een aardige klus te zijn om plastic te recyclen. Daarom vermijden we zoveel mogelijk plastic, dat kan al heel simpel door in plaats van een plastic fles mayonaise voor een glazen pot mayonaise te kiezen.
Ik kocht herbruikbare zakjes voor groenten en fruit bij de Lidl. En dat bevalt heel goed! Als we naar de markt gaan neem ik ook vaak een eigen tas mee. Dan heb ik vaak een bigshopper vol groente en fruit die ik thuis sorteer. 
Vlees zit vaak in plastic verpakt. Ik kies er dan voor om groot verpakkingen te kopen en thuis in kleine porties in te vriezen (in bijv. boterbakjes of tupperware bakjes)
Ook heb ik geen plastic wegwerpbekers, borden of bestek meer in huis. 

5. Tweedehands kopen
Meestal kijk ik eerst op Marktplaats voordat ik naar de winkel ga. Vooral voor kinderkleding kan ik aardig goed slagen. Veel positiekleding kocht ik ook tweedehands. Voor tweedehands boeken kijk ik vaak op bol.com

6. Minder vlees eten
Met vegetarisch eten hoef ik niet aan te komen hier thuis. Maar toch eten we al veel minder vlees dan voorheen. Met een klein bakje spekjes doe ik nu 3x. Kipfilet koop ik per kilo, daar eten we 5 keer van (ik weeg de kipfilet en wat er meer aan zit snij ik er vanaf). Gehakt eten we nu 150 gram per keer in plaats van 200 - 250 gram. Ik ben dit geleidelijk aan gaan doen. Je merkt er echt niets van. Zeker niet als je vlees door het gerecht mengt (zoals bij bijvoorbeeld macaroni). En van 100 gram gehakt kun je 2 hele mooie gehaktballen maken. 

7. Duurzaam menstrueren
Zelf koos ik voor een menstruatiecup en wasbaar maandverband (voor evt doorlekken 's nachts). Nou dat is me erg goed bevallen! Het voelt ook echt schoner. En wat een afval bespaar je ermee!! Ik ben fan!

8. Bij de boer kopen
Bij de boer kopen heeft heel veel voordelen. Maar om op duurzaamheid te letten; de keten van land naar klant is een stuk korter en vervuild het milieu dus veel minder. Een bijkomend voordeel is dat fruit en groenten van eigen bodem vaak gezonder is. In buitenland wordt vaak met gewasbeschermingsmiddelen gespoten die in ons land (al lang) verboden zijn. 

9. Stevige spullen kopen
Een grote ergernis zijn spullen die al half kapot zijn als je ze koopt. Veel spullen zijn zo gemaakt dat je ze na minstens 5 jaar toch wel moet vervangen. Daar baal ik echt van. Ook qua speelgoed probeer ik erop te letten dat we stevig materiaal aanschaffen. Zo hebben we hier gekozen voor flessen en broodtrommels van RVS. In de aanschaf is het wel even slikken als je de prijs ziet, maar als het goed is gaan deze spullen levenslang mee. 

10. Shop bij webshops voor duurzame producten
Tegenwoordig shop ik regelmatig bij webshops (deze of deze) die duurzame producten verkopen. Zo kom je vanzelf op ideeën. Plus als je bij deze webshops besteld krijg je je bestelling compact ingepakt binnen in plaats van een heleboel verstuurde lucht. Ook weer duurzaam!