vrijdag 4 oktober 2019

Kijktip (3) Onze boerderij

Dinsdag 1 oktober. De dag waarop boeren massaal naar Den Haag vertrokken. Zelf leef ik middenin het boerenleven en ben er 'naast' opgegroeid. Ik begrijp de boeren heel goed. Heel veel dingen in de maatschappij zijn 'oneerlijk'. Dit is één zo'n ding. Binnen in mij borrelt het deze week. Mocht ik in dit blogartikel iets feller over komen dan normaal...excuses... Het is overigens ook niet de bedoeling om op dit blog hierover in discussie te gaan. Al zijn reacties zeker welkom. 

Ik loop al heel lang met het idee in mijn hoofd om erover te bloggen. Omdat ik ervaar dat de consument en de boer soms mijlenver uit elkaar staan. Ooit ben ik echt sprakeloos geweest toen een collega van mij de ontdekking deed dat aardappels onder de grond groeiden. En zelfs al weet je heel veel van het boerenleven af, dan weet je nog lang niet alles. Afgelopen jaar leerde ik bijvoorbeeld dit: 

...dat jonge stiertjes na de geboorte vrij snel afgevoerd worden? Daar krijgt een boer niks voor. 
...dat ongeveer 15% - 20% van de winterwortels afgekeurd worden? Daar krijgt een boer dus helemaal niks voor. Maar vervolgens worden die afgekeurde winterwortels in de winkel voor € 0,80 per kilo verkocht. 
... dat er bij ons in de supermarkt heel vaak buitenlands vlees ligt? (En dat die dieren in het buitenland het vaak veel slechter hebben dan in Nederland?)
... dat een groot deel van het bedrag dat jij voor groente en fruit betaald niet eens bij de boer terecht komt? (Die er wel het hele seizoen zorg voor gedragen heeft)
... dat degene die de regels in de landbouw maken, niet eens de praktijk kennen? 
...dat er soms maatregelen genomen worden waardoor een boer nóg meer moet spuiten om zijn gewas te redden?
... dat biologische teelt niet toereikend is om de wereldbevolking te voeden?
... dat suikerbieten niet biologisch geteeld kunnen worden? 

Maandag 30 september keken manlief en ik het programma 'Onze boerderij'. Ik wil het je graag als kijktip meegeven. Normaal zijn wij niet van de programma's kijken, maar omdat dit ons vakgebied is kijken we graag mee. Wil je de boeren ook begrijpen? Kijk dan gewoon één aflevering. Je kunt ze overigens ook allemaal gratis terug kijken.  

Hier een klein fragmentje uit één van de afleveringen:



Deze week zie ik op Facebook allemaal mensen die hun profielfoto aangepast met een profielkader om te laten zien dat ze de boeren steunen. Zelf heb ik het heel bewust niet gedaan. Want hoe makkelijk is het om te laten zien dat je #boerentrots bent maar vervolgens 's avonds je Egyptische boontjes met een runderlapje van Ierse afkomst zit te eten. Veel mensen zeggen hun mening, maar het is wat mij betreft geen tijd voor praten maar voor daden. 

Zelf heb ik na het meekijken van dit programma de knoop doorgehakt: ik ga zoveel mogelijk producten van Nederlandse bodem kopen. En het liefst zoveel mogelijk bij de boer zelf aanschaffen. Degene die zorg draagt voor het product verdient wat mij betreft het geld en niet de handelaar of supermarkt die er tussen zit. Doe je mee? 

4 opmerkingen:

  1. Hoi,
    Deze zin doet het voor mij: "Veel mensen zeggen hun mening, maar het is wat mij betreft geen tijd voor praten maar voor daden."
    Ik doe mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer er al langere tijd op de herkomst te letten. Maar soms word het je wel moeilijk gemaakt, zoveel prins verschil tussen de appels (id zomer, net voordat de nieuwe oogst komt) of groenten. Moet ook op de centen letten.
    Maar door hier bewust mee om te gaan, voorkom je ook weer overbodige belasting van de natuur.
    Grappig dat het je achtergrond is, ben eigenlijk wel benieuwd dop welke manier. Ben zelf 'boerendochter'. Al ben ik verwend, we hoefden achter zelden mee te helpen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt. Van de week waren de appels in de aanbieding bij de Lidl. Echt spotgoedkoop. Maar ik weet dat daar de teler op in moet leveren, de Lidl kost het niet zoveel.

      Ik ben opgegroeid op het platteland. En mijn man werkt in de agrarische sector.
      Zelf werk ik graag mee :)

      Verwijderen