vrijdag 27 juli 2018

Inmaken van groenten

Al eerder schreef ik een blogbericht over het inmaken (meer basisinformatie) en het inmaken van fruit. En nu dan een bericht over inmaken van groenten. Momenteel kun je weer volop groenten inmaken (een heel warm klusje). De groenten die ik inmaak:

Tomaten
Tomaten pluk ik vaak als ze nog een beetje groen zijn, en laat ze verder rijpen in de vensterbank. Als ik een paar kilo tomaten heb snij ik ze in vieren en haal het hart eruit. Daarna gaan ze in een grote pan met een klein laagje water en zet ik ze op middelmatig vuur. Ik kook ze helemaal zacht. Daarna doe ik de tomatenbrei meteen in de blender (dit kan ook met een roerzeef) en maak ik ze meteen in potten van een halve liter in. Heerlijk voor de tomatensoep of tomatensaus. Invriezen gaat overigens ook prima, dan hoef je ze niet persé eerst zacht te koken, maar kan het meteen door de blender. 
Je kunt er overigens ook voor kiezen om meteen kant en klare tomatensaus te maken. Dat heb ik wel eens gedaan met dit recept. Sam was er dol op, wij wat minder. 
Wij eten het hele jaar verse tomatensap uit potten. Heerlijk!

Bonen
Wat wij ook standaard ieder jaar inmaken zijn bonen. Sperziebonen nog het meest. Het is een hele klus, maar zo eten we een jaar rond boontjes uit eigen tuin. Ik punt ze, breek ze en blancheer ze. Ik kook ze 10 minuten en spoel ze daarna af met koud water. Verdeel ze in bakjes, laat ze afkoelen en vries ze daarna in. Wij vriezen gerust 20 bakjes in, dus kunnen we om de week een gerecht met bonen eten. Als je op deze manier invriest heb je slappe boontjes. Wij vinden dat niet erg. Ooit hebben we een jaar de boontjes zonder te blancheren ingevroren. Maar dan krijg je taaie boontjes, overigens wel wat harder, maar dat vonden wij niet lekker. Als ik de bonen uit de vriezer haal kook ik ze daarna nog 20 minuten. 
Snijbonen kun je snijden en zo invriezen. 

Courgette
Courgette is een groente waar we niet heel dol op zijn. Ik snij meestal 2 courgettes in stukjes en vries ze zo in bakjes in. Als we dan een pastagerecht eten haal ik er een handje uit en roerbak die mee. Verder eet ik courgettesoep zo nu en dan als lunchgerecht. Als ik dan een pan klaar maak vries ik een liter in. Momenteel hebben we nu dus een paar liter courgettesoep in de vriezer omdat we nu volop courgettes hebben. 

Rode bieten

Rode bieten zijn ideaal om in te maken. Je proeft geen verschil tussen verse of ingevroren bieten. Het is wel een hele klus om ze in te maken. Als de rode bieten uit de tuin komen was ik ze en snij het loof eraf. Als er hele grote exemplaren tussen zitten halveer ik die. Daarna gaan we in de grootste pan die ik heb met flink wat water. Ik kook ze net als aardappels, maar dan veel langer. Ze zijn gaar als je er met een vork erin kan prikken. Maar dat kan wel een uur duren voor ze gaar zijn. Daarna laat ik ze afkoelen en haal ik met handen of mesje de buitenste schil eraf. En daarna rasp ik alle rode bieten en verdeel ze over bakjes. Rode bieten vallen voor mij onder een makkelijke maaltijd. Je hoeft ze alleen maar op te warmen. 

Spinazie
Spinazie staat erom bekend dat het slinkt. Vooral als je het inmaakt kom je daar achter. Het snijden en het wassen van spinazie vergt veel tijd. Daarna gaat de spinazie in een hele grote pan met een laagje water. Breng het aan de kook, zodra de kook erover is draai je het vuur uit. Spinazie laten uitlekken en afkoelen, in bakjes en invriezen. Uit de vriezer hoef je het alleen nog maar op te warmen. 

Bloemkool
Bloemkool kun je ook invriezen. Dit doe ik vaak als ik een te grote bloemkool heb gekocht. Je krijgt er wel slappere bloemkool van als je het opnieuw gaat bereiden. Bloemkool blancheer ik ook een paar minuten. 

Verder zijn er nog een aantal groenten die ik net als de courgette, gesneden invries. Denk aan paprika en prei. Deze gebruik ik dan alleen voor de roerbak of soep. Ook zuurkool vries ik zo in. 

Dit zijn de groenten die wij inmaken. Er zijn nog veel meer groenten die je in kunt maken, maar wij vinden niet alle groenten daarvoor geschikt. Bonen en rode bieten vriezen wij standaard ieder jaar veel van in. 

Op internet is er veel over te vinden en een enkele keer probeer ik iets nieuws uit. Zo heb ik 2 jaar terug augurken proberen in te maken. Geen succes, wat waren ze zuur! 

Heb jij ervaring met inmaken van groenten? Deel gerust je tip hieronder in de reacties!

vrijdag 20 juli 2018

Een tweede

Leon en ik hebben een wens... En vandaag ga ik alles vertellen over onze wens, die hopelijk binnenkort in vervulling mag gaan!

Leon en ik wisten voordat we Sam kregen al dat we graag een gezin wilden stichten met meerdere kinderen. We hebben zelf ook allebei uit een kinderrijk gezin en daar hebben we goede herinneringen aan. Plus het leek ons gezond dat een kind leert delen en samenspelen binnen een gezin. Als geen ander weten wij ook dat kinderen 'niet te plannen' zijn en dat je ze krijgt. Maar door pleegzorg heb je wel meer invloed op het aantal kinderen dat je gezin telt. Al is het binnen pleegzorg wel de regel om niet meer dan 3 pleegkinderen in een gezin te plaatsen, met uitzondering op broertjes en zusjes. Dit gaat dan wel over de vorm van pleegzorg die wij doen, perspectief biedend oftewel langdurig. 

Toen we Sam kregen wist ik het na een half jaar al zeker. Wat we voor Sam kunnen betekenen zou ik voor nog veel meer kinderen willen betekenen. Maar een half jaar later wist ook dat er aan al mijn energie en positiviteit ook een grens zit. Sam vroeg en vraagt nog steeds veel energie van mij. Ik realiseerde dat ik hele mooie plannen kon maken maar dat ik het met enthousiasme alleen niet zou kunnen redden.  

Nu Sam bijna twee jaar in ons huis en hart is zijn we na gaan denken of we serieus voor een tweede pleegkind wilden gaan. We zijn inmiddels wat thuis in de pleegzorgwereld. We weten dat een pleegkind niet alleen vreugde meebrengt maar ook veel zorgen. We weten nu ook dat een pleegkind je niet alleen energie geeft, maar ook veel energie neemt. We zijn er achter dat opvoeden veel van ons vraagt. (Hier schreef ik er meer over.)

Bron: pixabay
Maar ondanks dat we erachter zijn dan de realiteit soms behoorlijk hard kan zijn binnen pleegzorgwereld besluiten Leon en ik toch voor een tweede te gaan. Al staan we heel wat minder naïef in. En hebben we ook zo onze 'wensen en eisen'. Het tweede pleegkind zal namelijk ook moeten passen bij onze Sam. 

Tegelijkertijd is het ook zo'n vreugde om weer een kindje een veilig plekje binnen ons huis te kunnen geven. Stiekem dromen en fantaseren we over een tweede. Een jongen of een meisje? Hoe oud? Welke culturele achtergrond? Welke situatie? Hoe is contact met bio-familie?

Samen met onze pleegzorgwerker hebben we onze wens besproken. Ze dacht dat het goed voor Sam zou zijn. We hebben een plan opgesteld zodat we er naar toe kunnen leven. Er zal letterlijk en figuurlijk een plekje gemaakt moeten worden in ons gezin en huis voordat we op de lijst komen te staan. Ook zal er iemand langs komen van de matching, zodat we hopelijk een goede match krijgen. Met hem of haar zullen we onze 'wensen en eisen' bespreken, ook met het oog op Sam. En dan komt er weer een spannende wachttijd.


We kijken er weer enorm naar uit! Met het vertrouwen dat God ook dit kind op ons pad zal leiden. Het geeft een heel warm gevoel om voor dit kind te bidden en het in Gods handen te leggen. Want één ding weten we zeker: dit kleintje leeft op dit moment niet in een veilig nestje. Met alle liefde zal ook dit kind een plekje in ons hart en huis krijgen. 

vrijdag 13 juli 2018

Zwangerschapstesten: haat en liefde

Geërgerd sjees ik op mijn fietsje nog gauw even naar de Etos, zo vlak voor sluitingstijd. Mijn man heeft het me zowat verplicht om zo'n ding te halen. Dus heb ik hem halfhartig gelijk gegeven. 

Morgen is het weer zover: ik mag weer door de medische keuring. En in verband met stralingen kun je beter niet zwanger zijn. Dit keer heb ik voor mezelf nog geen uitsluitsel of ik wel of niet zwanger ben. Maar goed...hoeveel procent kans heb ik nu om zwanger te zijn? Maar Leon vond dat ik per se zekerheid moest hebben. Diep in mijn hart geef ik hem gelijk...maar er protesteert tegelijk ook zoveel in me. 

Haat...
Ik heb echt een hekel aan zwangerschapstesten. 
Ten eerste al om zo'n ding te halen. Ik grits zo'n ding uit het schap, al hopend dat er geen rij voor me staat bij de kassa of juist achter me gaat vormen. En natuurlijk hoop je al helemaal geen bekende tegen te komen. Ik durf de caissière nauwelijks aan te kijken en neem me voor om de komende maanden daar niet weer naar binnen te gaan. Wat een onzin eigenlijk om je zo te laten leiden door wat anderen van je zouden kunnen denken. Maar op het punt van zwangerschapstesten ben ik heel erg gevoelig!




De volgende reden dat ik zo'n hekel aan die testen heb is dat het zo 'zwart op wit' staat als je niet zwanger bent. Definitief! Al voel je je nog zo zwanger en heb je last van allerlei kwaaltjes, de test verteld je of je wel of niet zwanger bent. Ik vind het zo confronterend. En in al die jaren tijd heb ik al heel wat testen gedaan inclusief ovulatietesten. Op een gegeven moment ben ik er zo van overstuur geraakt dat ik ze allemaal zo de vuilnisbak in gegooid heb. Tegen Leon heb ik gezegd dat ik er nooit meer één in huis wou. 'Ik geloof pas dat ik zwanger ben als ik kotsend boven de wc sta!' Dus je snapt nu wel waarom ik er zo op tegen ben om een zwangerschapstest in huis te halen. 

Liefde...
Tegelijkertijd heb ik ook iets met die testen. Haat is een heel hard woord, liefde is waarschijnlijk ook een te groot woord. Maar het geeft me ergens hoop. Iemand die geen kans heeft om zwanger te zijn koopt zo'n test niet, ik wel, dus ik zou zwanger kunnen zijn. Alsof zo'n test je zwanger zou kunnen maken! Dat is ook de reden waarom ik ze ooit allemaal weggegooid heb. 

En nu...nu fiets ik dus met een doosje met twee testen in mijn hand. Ja hoor, voor de zekerheid early testen, want stel je voor... En in gedachten vormt er steeds meer hoop(liefde). En tegelijkertijd bruist de haat omhoog. Want morgenochtend krijg ik weer een duw terug als blijkt dat ik niet zwanger ben, dan huil ik weer tranen met tuiten en voel ik de oude pijn weer boven komen. 

Genoeg redenen om die testen dus nooit meer te kopen!

vrijdag 6 juli 2018

70 activiteiten voor in de vakantie

Zes weken zomervakantie kan lang duren. Hieronder heb ik 70 ideetjes voor je opgezocht om je kinderen te vermaken. Ik heb ze niet specifiek op leeftijd geselecteerd. Grotendeels is het voor kinderen in de basisschoolleeftijd (of ouder). 




Ik heb ze verdeeld in 7 categorieën:
1. Eten, alle activiteiten die te maken hebben met eten. 
2. Water, hoort helemaal bij de zomervakantie. 
3. Knutselen, allerlei verschillende ideetjes. Ik heb hierin echt een selectie moeten maken. Er zijn oneindig veel dingen te verzinnen. 
4. Buitenactiviteit, in de zomervakantie kunnen we vaak lekker veel en lang naar buiten. Daar gaan we zeker van genieten!
5. Klusjes, horen wat mij betreft helemaal bij de opvoeding. Je vind er 10 suggesties. 
6. Overige activiteiten, ik kon deze niet echt ergens onder hangen. Hoewel de meeste activiteiten binnen kunnen plaatsvinden. 
7. Low budget of zelfs gratis uitjes, ook weer 10 stuks. 

Ik heb de ideetjes voornamelijk zelf van internet geplukt, daarom staan er ook heel veel links bij. 

Eten
1. Pizza zelf maken en beleggen
Maak zelf pizzadeeg of koop kant en klaar. Bestrijk met tomatenfrito en beleg met ham, spek, kip, ananas, champignons, paprika, kaas, salami, mozzerella, ui enz. Ook peuters vinden die erg leuk om te doen!

2. Appelflappen maken
Voor de gezondere versie gebruik je alleen bladerdeeg, appel, rozijnen en een losgeklopt eitje

3. Uitgebreide lunch maken
Dit kun je zo duur mogelijk maken. Maar vaak doet de aankleding ook al veel. Mooi servies met mooi gevouwen servetten op het zondagse tafellaken. Met bladerdeeg en knakworstjes kun je al heel veel leuks maken!

4. High tea organiseren
Grote pot thee en mooie kopjes. Bak scones, maak iets moois van eierkoeken, maak sandwiches of hartige cupcakes. 

5. Restaurantje spelen thuis
Maak zelf, of met behulp van je kinderen, een drie gangen diner. Mooie manier om kinderen tafelmanieren bij te brengen en te oefenen met 'het eten in een restaurant'

6. Bak pannenkoeken en maak er een feestje van
Laat je kinderen helpen met het maken van beslag en eventueel het bakken. Maak een variatie aan beleg: (poeder)suiker, stroop, vers fruit, slagroom of eventueel ijs. 

7. Zelf ijsjes maken
Voor ideetjes kun je hier en hier kijken, er staan zowel moeilijk als makkelijk te maken ijsjes tussen. 

8. Cupcakes bakken en versieren
Blijft leuk! Met marsepein of gewoon met slagroom en spikkels. 

9. Picknicken
Spreek met andere moeders en kinderen af om ergens te gaan picknicken. Neem een mand vol lekkers mee. 

10. Kampvuur koken

Water
11. Watergevecht
Waterpistolen, waterballonnen (of sponsjes), emmers en bekertjes. 

12. Flessenvoetbal

Fles met water en een voetbal, meer heb je niet nodig. Uitleg van het spel vind je hier. 

13. In de regen spelen
(Mits het niet te koud is)

14. Maak een waterbaan
van bijvoorbeeld een dakgoot of deze is ook erg leuk. 

15. Knikkertenenspel
Vul een badje of een grote teil met water en strooi er knikkers in. Wie haalt met z'n tenen de meeste knikkers eruit? 


16. Bootjes maken van kurken
En natuurlijk uit proberen of ze écht blijven drijven!

17. Bowlen
Zet een aantal flessen op de tuintafel en spuit ze met het waterpistool om. 

18. Tuinsproeier
Tuinsproeier aan en laat je kinderen er lekker doorheen lopen, springen en dansen. 

19. Waterglijbaan
Leg een tentdoek neer of knip vuilniszakken open. Plak de vuilniszakken met ducktape aan elkaar. Tuinslang erop en glijden maar! Voor een extra glad effect spuit je er wasmiddel of shampoo op. 

20. Maak een watertafel
Pak een grote bak, vul met water en allerlei spulletjes zoals bootjes, plastic diertjes etc. 

Knutselen
21. Teken na met een filmpje
Op bijvoorbeeld dit kanaal staan hele leuke filmpjes

22. Maak een kaart voor iemand anders

Voor een familielid, iemand uit de gemeente of uit de buurt, maar het kan bijvoorbeeld ook voor vervolgde christenen

23. Maak een portemonnee van een melkpak


24. Slijm maken


25. Tekenen met tijdschriften

26. Maak ijsjes-memory

27. Een groot schilderij maken
Span een laken buiten op de grond (met daaronder een stuk plastic). Rollers, verfbakjes, verf en kwasten (of vingerverven). 

28. Kunstwerk met gekleurd zand

29. Crea met strijkkralen
Er zijn heel veel leuke ideeën te vinden op internet, kijk bijvoorbeeld hier of hier

30.Verven met knikkers

Buitenactiviteiten
31. Bouw een tent of hut
Oude lakens, gordijnen en tuinkussens. Misschien zelfs een nachtjes erin slapen?

32. Speurtocht
Zet een speurtocht uit met stoepkrijt en verzin er opdrachten bij en verstop een schat.

33. IJskrijtjes maken

34. Moddertaart maken
Voor als ze echt vies mogen worden... :) Zand, water, cupcakevormpjes, steentjes, takjes, bloemetjes, lepels, vorken en messen.

35. Hele grote zeepbellen maken

36. Stoepkrijten
Kijk eens op deze site voor inspiratie. 

37. Eierdoos-speurtocht
Laat kinderen voorwerpen in de natuur opzoeken en in een eierdoos stoppen. Voorbeeld vind je hier. Je kunt er ook zelf één ontwerpen. Check hiervoor deze site

38. Autobaan met stoepkrijt 
Autobaan met stoepkrijt op de stoep tekenen en met autootjes erover rijden. 

39. Sterren kijken
Opblijven en bij heldere hemel sterren kijken

40. Eigen tuintje maken en onderhouden


Klusjes
41. Kamer opruimen
En dan ook het bureau en de kast. 

42. Auto (helpen) wassen
of je fiets..of je traptrekker

43. Serviesje afwassen
Teil met een sopje buiten op de tafel, tijd om servies- en keukenspulletjes schoon te maken. O ja...en een theedoek voor een schoon en droog eindresultaat.

44. Poppenkleding uitwassen
Sopje met waspoeder op de tuintafel en schrobben maar. Op een zonnige dag is de was zo droog aan de waslijn.

45. Onkruid wieden

46. Puzzels maken
Alle puzzels maken en controleren of ze compleet zijn. Dit kan natuurlijk ook met spelletjes.

47. (Helpen) gras maaien

48. (Helpen) schuur of garage op te ruimen

49. Sokkenmemory spelen :)

50. Oogsten en verwerken
In de zomervakantie is het vaak de tijd om in de tuin te oogsten (aardbeien, bonen, tomaten etc.). Laat ze meehelpen en de oogst te verwerken. 

Overig
51. Foto's maken
Geef ze een dag een oud fototoestel mee en bekijk 's avonds de foto's of maak je gebruik van het fotospel 

52. Fotoshoot
Maak met je kinderen een fotoshoot (gewoon zelf!)

53. Maak een autobaan met schilderstape

54. Doe proefjes thuis

55. IJsblok hakken

Vries een grote ijsblok in met daarin verschillende spulletjes. Kinderen kunnen de dag erna met beitels, hamers en zagen de spulletjes eruit hakken.

56. Touwspelletjes

57. Verkleedpartijtje!
Zelf heb ik hier thuis een doos met oude kleding van Leon en mij die gebruikt mag worden voor verkleden. Sam is er nog te klein voor, maar logeetjes vinden dit vaak erg leuk. 

58. Fotoalbums kijken
Voor degenen die fotoalbums in de kast hebben. Ideaal voor op een regenachtige dag!

59. Winkeltje spelen
Spaar lege verpakkingen van voedingsmiddelen op. Bibliotheek spelen is natuurlijk ook leuk. 

60. Herinneringsboek maken
Maak een herinneringsboek van de vakantie. Maak foto's, bewaar entreekaartjes, droog bloemen etc. 

Gratis/low budget uitjes
61. Speeltuin
In de buurt of een wijk verder. Neem voor jezelf een boek mee en wat eten en drinken. Enjoy!

62. Kinderboerderij

63. Boswandeling

64. Kringloopwinkel of rommelmarkt
Geef je kinderen een x bedrag en laat ze er iets leuks voor uitzoeken.

65. Bezoek de bibliotheek

66. Blote-voeten-pad

67. 11x gratis uitjes van de ANWB

68. Zwemmen
Zwemmen in de zee, meertje of rivier is gratis en voor kinderen een heerlijk uitje. 

69. Wandel een klompenpad
Wandel over het boerenland in Utrecht en Gelderland. Kortste routes zijn 5 kilometer.

70. Uitjes per provincie
Kijk op deze site voor gratis uitjes per provincie. 

Fijne zomervakantie!



dinsdag 3 juli 2018

Vakantie

Bron: pixabay
Geen idee hoe jullie huishouden er deze tijd bij loopt. Maar ik kom er maar eerlijk voor uit: het is momenteel chaotisch. Ik merk dat ook ik toe ben aan vakantie (ondanks dat ik geen schoolgaande kinderen heb) en dan vooral het stukje rust wat erbij hoort. In de maanden juli en augustus hoop ik op vrijdag een blogpost te plaatsen. In september hoop ik weer terug te zijn met 2 blogposten (dinsdag en vrijdag) per week. 

Ik wens jullie allemaal een hele fijne vakantie!

Rianne


PS: vrijdag komt er een blog-online met allemaal inspiratie voor in de vakantie!