vrijdag 13 juli 2018

Zwangerschapstesten: haat en liefde

Geërgerd sjees ik op mijn fietsje nog gauw even naar de Etos, zo vlak voor sluitingstijd. Mijn man heeft het me zowat verplicht om zo'n ding te halen. Dus heb ik hem halfhartig gelijk gegeven. 

Morgen is het weer zover: ik mag weer door de medische keuring. En in verband met stralingen kun je beter niet zwanger zijn. Dit keer heb ik voor mezelf nog geen uitsluitsel of ik wel of niet zwanger ben. Maar goed...hoeveel procent kans heb ik nu om zwanger te zijn? Maar Leon vond dat ik per se zekerheid moest hebben. Diep in mijn hart geef ik hem gelijk...maar er protesteert tegelijk ook zoveel in me. 

Haat...
Ik heb echt een hekel aan zwangerschapstesten. 
Ten eerste al om zo'n ding te halen. Ik grits zo'n ding uit het schap, al hopend dat er geen rij voor me staat bij de kassa of juist achter me gaat vormen. En natuurlijk hoop je al helemaal geen bekende tegen te komen. Ik durf de caissière nauwelijks aan te kijken en neem me voor om de komende maanden daar niet weer naar binnen te gaan. Wat een onzin eigenlijk om je zo te laten leiden door wat anderen van je zouden kunnen denken. Maar op het punt van zwangerschapstesten ben ik heel erg gevoelig!
De volgende reden dat ik zo'n hekel aan die testen heb is dat het zo 'zwart op wit' staat als je niet zwanger bent. Definitief! Al voel je je nog zo zwanger en heb je last van allerlei kwaaltjes, de test verteld je of je wel of niet zwanger bent. Ik vind het zo confronterend. En in al die jaren tijd heb ik al heel wat testen gedaan inclusief ovulatietesten. Op een gegeven moment ben ik er zo van overstuur geraakt dat ik ze allemaal zo de vuilnisbak in gegooid heb. Tegen Leon heb ik gezegd dat ik er nooit meer één in huis wou. 'Ik geloof pas dat ik zwanger ben als ik kotsend boven de wc sta!' Dus je snapt nu wel waarom ik er zo op tegen ben om een zwangerschapstest in huis te halen. 

Liefde...
Tegelijkertijd heb ik ook iets met die testen. Haat is een heel hard woord, liefde is waarschijnlijk ook een te groot woord. Maar het geeft me ergens hoop. Iemand die geen kans heeft om zwanger te zijn koopt zo'n test niet, ik wel, dus ik zou zwanger kunnen zijn. Alsof zo'n test je zwanger zou kunnen maken! Dat is ook de reden waarom ik ze ooit allemaal weggegooid heb. 

En nu...nu fiets ik dus met een doosje met twee testen in mijn hand. Ja hoor, voor de zekerheid early testen, want stel je voor... En in gedachten vormt er steeds meer hoop(liefde). En tegelijkertijd bruist de haat omhoog. Want morgenochtend krijg ik weer een duw terug als blijkt dat ik niet zwanger ben, dan huil ik weer tranen met tuiten en voel ik de oude pijn weer boven komen. 

Genoeg redenen om die testen dus nooit meer te kopen!

2 opmerkingen:

  1. Denk je even een röntgenfoto te laten maken, krijg je dit.. Confronterend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, d'r komt nog wat meer bij. Moest jij ook voor een röntgenfoto?

      Verwijderen