vrijdag 18 mei 2018

Rucola kweken

Ook als je van jezelf vind dat je geen groene vingers hebt, kun je gewoon door lezen. 

Want hoe leuk is het om je bord pasta af te maken met een mooie pluk zelfgekweekte rucola? 
Of hoeveel voldoening geeft het je als je je boterhammetje kaas eet met rucola uit eigen tuin? Rucola kweken is erg makkelijk. En in principe kan iedereen het. Rucola hoeft niet pers√© in de tuin te groeien. In verband met ruimtegebrek groeit mijn rucola in een bak met potgrond. Groeit prima en smaakt uitstekend! Naast een bak met grond of een stukje tuin heb je alleen nog een zakje rucolazaadjes nodig. Die kun je in ieder tuincentrum (of zelf supermarkt) wel kopen. 

Stap 1
Vul de bak met potgrond en doe hem behoorlijk vol. Potgrond klinkt namelijk na verloop van tijd in. 

Stap 2
Woel de aarde bovenop wat los en zaai de zaadjes. Zelf heb ik eerst de helft van de bak gedaan en na een paar weken de andere helft in gezaaid (zie foto hierboven). Zo heb ik altijd rucola 'op voorraad'. 

Stap 3
Besproei voorzichtig de aarde, zorg dat deze vochtig blijft. Bij warmere temperaturen geef ik om de dag water. En met dit Nederlandse weer krijgt hij regelmatig hemelwater, ideaal! Als het veel regent moet je oppassen dat de bak niet overloopt. Te veel nattigheid is niet goed. 

Stap 4
Na 4 dagen komen de eerste kiempjes boven (zo mooi om te zien) Duurt dit wat langer, geef het even de tijd. Vocht en temperatuur kunnen meespelen. Rucola kan aardig wat zon verdragen, als het blad flauw gaat hangen kun je de bak in de schaduw zetten. 

Stap 5
En 30 - 50 dagen later kun je gaan oogsten. Ik knip zelf met een schaar de blaadjes er vanaf, maar voorzichtig plukken moet ook kunnen!

Tips:
- Je hebt verschillende soorten rucola. De rucola die ik heb lijkt meer op pluksla dan op de rucola uit de supermarkt. Het blad is zachter, dus kun je het minder goed bewaren in de koelkast, dus kun je het beste vers plukken of knippen. Smaak is overigens hetzelfde. 

- Pluk- en snijsla werkt in principe hetzelfde als rucola. Ook heel eenvoudig te kweken. Het voordeel bij rucola is dat slakken er vies van zijn, maar sla lusten ze erg graag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten