dinsdag 8 mei 2018

Het omslagpunt op een vermoeiende dag

Iedere moeder zal het wel herkennen. Soms heb je van die dagen waarop je kind niet aan spelen toekomt. En dus als een magneetje aan je vastplakt, de hele ganse dag. Het zijn echt van die dagen die ik vreselijk zwaar vind. En het gekke is dat het vaak tegelijk komt met de dagen waarop ik ook niet op mijn best bent (hormonen enzo...)

Vandaag hadden we (hoera!) weer zo'n dag. Omdat Sam pleegkind is hebben we nog al eens een leven van bergopwaarts of bergafwaarts. Momenteel zitten we al twee weken in een beetje wiebelige toestand. Momenten waarop het goed gaat, maar helaas ook meer momenten waarop er geen land mee te bezeilen is. 

Meestal voel ik me op die dagen ontzettend onzeker. Ik probeer duidelijk en consequent te zijn, uitdagingen te geven, positief te blijven, extra aandacht enzovoorts. Altijd weer die twijfel of je het wel goed doet. En wanneer weet je nou van je zelf dat je je uiterste best doet? Al met al noemen we dit gewoon een negatief spiraal en daar hebben zowel Sam als ik last van. 

Ik probeer op zo'n dag altijd uit zo'n negatief spiraal te komen. Ondertussen heb ik al een aardig rijtje met activiteiten die nog wel eens willen helpen om Sam weer in een goede bui te laten komen. Dat slaagt trouwens niet altijd hoor, maar als het helpt is het een verademing. 

1. Koekjes bakken
Hoe simpel kan het zijn. Maar juist zo'n activiteit doe ik niet iedere dag met Sam. Soms is het wel eens afwegen of ik er zelf nog genoeg energie voor heb. Maar juist het ongewone kan op die dag een feestje zijn. 

2. Buiten spelen
Op de één of andere manier helpt buitenlucht. Meestal knappen zowel Sam als ik op van de buitenlucht. Het buiten zijn geeft gelijkertijd onze peuter letterlijk en figuurlijk heel veel ruimte. Ik laat hem dan ook lekker de boel verkennen en zelf wat meer op de achtergrond te zijn. 

3. Boswandeling
Niet op mijn tempo, maar op de zijne. Werkt eigenlijk hetzelfde als punt 2. 

4. Op visite
Ik voel me altijd aankomen met een opstandige peuter, dus heb vaak de neiging om bezoekjes af te zeggen. Maar de ervaring is dat die bezoekje wonderen kunnen doen bij het humeur van mijn peuter. Mocht dit niet werken dan ben ik trouwens ook zo weer weg. 

5. Nieuw speelgoed
Gooi er eens een nieuw stuk speelgoed in. Ik wissel speelgoed regelmatig af en zet wat op zolder. Na een aantal maanden haal ik het weer naar beneden, en zie daar 'nieuw speelgoed'. Maar ook dingen als een zandbak of zwembadje zijn natuurlijk leuke items. 

6. In bad
Wij hebben het geluk dat we een bad hebben in de badkamer. Hoe ontspannend is een bad. Lekker ontdekken en spelen met water. En lepel en een beker kan soms al genoeg zijn om een ruime tijd zoet te zijn. 

Bron: www.pexels.com

7. Filmpje kijken
Ik heb een haat/liefde verhouding met deze optie. Ik wil namelijk niet dat mijn kind te veel beeldscherm ziet. Maar tegelijkertijd werkt deze optie bij ons heel vaak. Hij wordt er erg rustig van. Wat hij ziet zijn trouwens kinderliedjes. Vrij onschuldig, maar ik zie hem liever gewoon spelen in plaats van met open moment naar een beeldscherm staren.

8. Zingen
Na nummer 7 vanzelfsprekend. Zingen kalmeert en de meeste peuters vinden zingen (en erbij bewegen) leuk. Wij zingen heel vaak met onze peuter. Maar heb soms het idee dat Sam wel eens klaar met mij is, dat hij liever even iemand anders ziet. Tsja...dan helpt zelfs zingen niet ;)

Vandaag hielp nummer 6 super goed. Zo goed dat ik zelfs naast het bad, op het toilet, een blogartikel schrijf. Geloof me, dat is echt een zeldzaamheid. En na al die vermoeiende uren de dag toch nog positief kunnen afsluiten.

2 opmerkingen:

 1. Hier ook zo'n dagje van ik heb geen energie meer.. vanochtend wel met 3 kinderen boodschappen gedaan, maar nu is de pap op. Dat sluit ik me soort af van de kinderen en laat ik het ze zelf maar even uitzoeken. Wat dus soms juist averechts werkt 🙈🙈

  Wat hier altijd goed werkt zijn luisterboeken. Filmpjes werkt hier nl niet. Dan hebben je even rust en zijn ze daarna min. Een uur aan het flippen en dat gaat de volgende dagen nog door in gezeur.
  Wij hebben een geluidssysteem dat ook via WiFi gaat en zo kan ik ook luisterboeken van YouTube of de luisterbieb(app van de bieb) aanzetten. Pietje puk, jip en Janneke, pluk en zelfs christelijke. Ook 's middags na het eten is het hier een rustmoment, eigenlijk altijd met luisterboek. Al zijn de oudste 2 ouder dan die van jou en daar werkt het het beste bij. Jongste (2,5) gaat nog naar bed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaa luisterboeken zijn ook een goed idee!
   Onze peuter is daar nu nog te klein voor, maar ik ga hem onthouden!

   Verwijderen