In dit blogbericht schreef ik al over het boek. Het stond al een heel tijdje op mijn lijstje om te lezen. In de bibliotheek kon ik het boek niet lenen. Uiteindelijk mocht ik het boek lezen van een collega-pleegouder (of hoe noem je dat??).
Dit boek is geschreven door een pleegouder en is voornamelijk voor andere adoptie-/pleegouders geschreven. Of voor mensen die te maken hebben met kinderen met hechtingsproblematiek. Uiteindelijk komt het er op neer dat deze kinderen in de basis flink beschadigd zijn in hun vertrouwen. Want welke reden hebben ze nog om volwassenen te vertrouwen? Juist een volwassen persoon heeft hun leven beschadigd.
Tijdens het voeden van Niek heb ik het boek stukje bij stukje gelezen. Ondanks alle hectiek en drukte bleef dit boek trekken. Want in dit boek vond ik zoveel herkenning en dat is heerlijk. Weten dat je niet de enige (pleeg)ouder bent die tobt en er soms gewoon niet uitkomt. Maar wat vooral ook heel fijn was: er werden oplossingen aangereikt. Kortom een heel fijn en praktisch boek!
Terwijl ik het boek las heb ik sommige dingen meteen 'uitgeprobeerd' met Sam. Ik begreep zijn gedrag beter en kon er daardoor ook beter op reageren.
Dingen die me voor altijd uit dit boek bijblijven:
- Pleegkinderen zijn geen 'gewone kinderen'. Daarom helpen die adviezen die iedereen je geeft niet. Daarom moet je pleegkinderen een andere opvoeding geven dan je biologische kinderen. Want ten diepste vertrouwen pleegkinderen je niet.
- Blijf als opvoeder ten alle tijde kalm (hoe moeilijk is dat..) en wees een rots in de branding. Omdat dit enorm veel van je vraagt moet je zorgen dat je goed voor jezelf zorgt.
- Goed gedrag afdwingen is als een laagje glansverf. Ten diepste veranderd dit het kind niet.
- Focus niet op het lastige gedrag van een kind maar op ontwikkeling
- Grenzen opzoeken is betrouwbaarheid testen.
- In plaats van time-out adviseert de schrijfster een time-in.
- Gevoelens uiten. Niet alleen verdriet of blijdschap maar zeker ook boosheid. Je mág boos zijn, het is een emotie die menselijk is. Leer een pleegkind om op een juiste manier met emoties om te gaan.
Ik zou alle adoptie-/pleegouders adviseren dit boek te lezen. Het kan je zoveel verder helpen! En niet alleen jezelf als adoptie-/pleegouder, maar indirect ook je adoptie-/ pleegkind. Het boek leest heel fijn en is heel overzichtelijk. Er worden hele praktische handvatten gegeven zoals bijvoorbeeld over eetproblemen.
Mocht je meer willen lezen over hechtingsproblematiek is dit een boek wat ik zeker aan zou raden. Zelfs ik zet 'm op mijn lijstje om 'm aan te schaffen zodat ik 'm van mijn eigen boekenplank kan pakken om 'm zo nu en dan raad te plegen.
Stel dat je twijfelt maar toch wat meer van Inge wil lezen: ze heeft ook een site/blog. Als aanvulling op haar boek geeft ze daar nog meer tips en adviezen.
vrijdag 31 mei 2019
vrijdag 24 mei 2019
Moestuinieren op de stoep
Degene die mijn blog al langer volgt heeft vast wel door gehad dat één van mijn hobby's moestuinieren is. Ik vind het heerlijk om te doen. Het allermooiste vind ik dat ik het zaadje zie ontkiemen en boven komen. Stiekem graaf ik wel eens een zaadje op (bijv. van een boon) om te kijken wat het zaadje doet. En heb je trouwens wel eens een pootaardappel een paar weken na het poten opgegraven? De lente is absoluut zonder twijfel mijn favoriete seizoen. Hoewel ik ook van de andere seizoenen kan genieten hoor.
Ondanks alle drukte in en rond mijn gezin heb ik toch nog ergens wat tijd gevonden om te tuinieren. Ik heb een grote groentetuin ter beschikking. Er zijn bonen, rode bieten, prei, boerenkool gezaaid. Omdat we eerst een warme periode hadden (rond Pasen) en vervolgens een behoorlijk koude periode er achteraan is niet alles opgekomen of komt wisselend op. De rode bieten zaaien we over. De bonen kwamen echt na wéken pas boven. Een boon moet je trouwens niet te vroeg zaaien, bonen houden van warmte.
Prei is (hopelijk) nog onderweg, maar als prei net bovenkomt is het moeilijk te zien omdat het zo'n heel klein stengeltje is. De boerenkool zag ik vandaag boven piepen (als het geen onkruid was dan...)
Ik probeer ook eerst wat in potjes te kweken in de vensterbank en vervolgens op de stoep (om te wennen aan de buitentemperatuur) voordat het de grond in gaat. Maar ik heb ook een aantal bakken/potten vol gezaaid. Die blijven daar staan. Heerlijk om vanuit mijn keukenraam mijn groentes te zien groeien.
Om je te inspireren en te laten zien dat moestuinieren écht niet moeilijk is, laat ik je zien hoe ik pluksla kweek. Ik heb ooit een bakje gehad met wat plantjes erin voor buiten. Ondertussen zijn de plantjes al doodgegaan, maar het bakje heb ik bewaard. Voor ongeveer €2,00 heb je een pakje zaad. Ik vulde het bakje met potgrond, zaadjes zaaien en een heel klein laagje potgrond erover. Regelmatig wat nat maken. En binnen een week zie je de zaadjes ontkiemen (zeker bij hogere temperaturen).
Kijk dan...dan groeit dit in een bakje op je stoep:
Ik knipte met een schaar de pluksla af en maakte er een heerlijke stamppot van. Zijdezachte blaadjes. Dat was echt heel lekker.
Zo kun je een aantal keer (ongeveer om de twee weken) de sla oogsten. Iedere keer groeit de sla opnieuw aan, maar wel iedere keer met iets minder volume. Na ongeveer drie a vier keer is het op.
Zo heb je zo wat hele mooie sla, die je nergens zo in de supermarkt kan krijgen, voor bijna nop. Want ik gebruikte maar een klein beetje zaad uit het zakje. Deze manier van moestuinieren is ook prima voor kinderen te doen!
Eerder schreef ik over moestuinieren:
Hou er bij moestuinieren rekening mee dat de oogst soms kan mislukken. Dat begint soms al bij het opkomen van het zaad. Sommige omstandigheden (temperatuur, regen, zaadkwaliteit) heb je geen of weinig invloed op. Wij kunnen er goed voor zorgen, maar het is God die de groei geeft.
vrijdag 17 mei 2019
10 tips om het huishouden makkelijker te maken
Allemaal hebben we wel eens een periode waarop het huishouden net iets zwaarder weegt dan normaal. Weinig tijd, weinig energie. Zoals de maanden waarop je zwanger bent, een nieuwe baan begint, net bevallen bent, zorgen hebt... Het afgelopen jaar heb ik ervaring genoeg hierin opgedaan ;) Vandaag 10 tips die ik met je wil delen.
Tip 1
Stel prioriteiten
Wat is deze week écht belangrijk in je huishouden? Zelf vind ik de maaltijden belangrijk maar ook het sanitair, vloer en de was. Maak desnoods een lijstje of een planning van die taken. De stof die op de kast ligt kan best een weekje wachten.
Tip 2
Bereid makkelijke maaltijden
Maaltijden die ik in drukke periodes makkelijk vind zijn:
- ovenschotels (die kun je bereiden wanneer jij daar tijd voor hebt)
- ovenmaaltijden (denk aan ovenaardappeltjes en vissticks op één bakplaat met een zak sla erbij heb je een heerlijke maaltijd)
- maaltijden die je van te voren kunt bereiden (bijv. bolognese saus uit de vriezer)
- één pansgerechten (bijv. hutspot met rookworst)
Tip 3
Stofzuig beperkt
Ik raak altijd geïrriteerd door alle kruimels op de vloer die aan m'n sokken plakken. Daarom vond ik stofzuigen belangrijk. Maar ik zoog dan alleen op plekken waar ook daadwerkelijk vuil op de grond lag (bijv. onder de eetkamertafel en de keukenvloer)
Tip 4
Poetsdoekjes
In de kast ligt bij mij een pakje met allesreiniger-doekjes. Ik doe zeker een jaar of twee of drie met zo'n verpakking. Maar in die periodes pak ik ze er vaak bij. In no-time kun je een snelle poetsbeurt aan de wc of badkamer geven. Overigens vind ik ze totaal niet duurzaam en gebruik ik ze alleen in noodgevallen.
Tip 5
Boodschappen in één keer
Probeer al je boodschappen in eenmaal per week te halen. Ga bij voorkeur dan op een tijdstip waarvan je weet dat het rustig is in de winkel. Zelf ga ik vaak meteen na het eten terwijl Leon Sam doucht en op bed legt. Het kost me een half uur tijd en ik heb de hele avond om de boodschappen op te ruimen.
Tip 6
Boodschappen in één winkel
Deze heb ik ontdekt na de geboorte van Niek. Ik had echt geen tijd om twee supermarkten en een drogist binnen te lopen in die week. Dus probeer ik alles in één winkel te halen. Inclusief producten als luiers en shampoo. Misschien niet het goedkoopste, maar voor €1 duurder was ik wel 15 minuten rijker.
Tip 7
Schrijf!
Schrijf alles op wat je te binnen schiet aan klusjes en boodschappen. Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik vergeet. Papier en pen zijn voor mij dan een onmisbaar hulpmiddel. Papier vol en hoofd veel leger. Een planning op papier kan wonderen doen (maar hierover later).
Tip 8
Drink een kop thee
Oftewel: neem een beetje tijd voor ontspanning. Zelf ben ik een type die het liefst maar door gaat. Maar vroeg of laat kom ik erachter dat ik niet eens een minuut tijd voor mezelf heb genomen. Wat ik nog al eens doe is op de bank zitten met een kop thee. Thee is een ideale manier om te ontspannen. Je moet wachten tot dat ie is afgekoeld, dus ondertussen warmt de hete mok je handen. Geniet ondertussen ook van de geur! En ten slotte maakt de thee je warm van binnen. En je hebt even een rustig momentje gehad.
Tip 9
Was volle trommels
Was alleen volle trommels. Dit bespaart je tijd en energie (en geld).
Tip 10
Hulp
Soms is het gewoon fijn om hulp te vragen of aan te nemen. Zelf ben ik er geen held in. Maar het kan enorm opluchten om je aangeboden hulp een keertje niet af te wimpelen maar er dankbaar gebruik van te maken. Die hulp kun je later waarschijnlijk weer
Tip 1
Stel prioriteiten
Wat is deze week écht belangrijk in je huishouden? Zelf vind ik de maaltijden belangrijk maar ook het sanitair, vloer en de was. Maak desnoods een lijstje of een planning van die taken. De stof die op de kast ligt kan best een weekje wachten.
Tip 2
Bereid makkelijke maaltijden
Maaltijden die ik in drukke periodes makkelijk vind zijn:
- ovenschotels (die kun je bereiden wanneer jij daar tijd voor hebt)
- ovenmaaltijden (denk aan ovenaardappeltjes en vissticks op één bakplaat met een zak sla erbij heb je een heerlijke maaltijd)
- maaltijden die je van te voren kunt bereiden (bijv. bolognese saus uit de vriezer)
- één pansgerechten (bijv. hutspot met rookworst)
Tip 3
Stofzuig beperkt
Ik raak altijd geïrriteerd door alle kruimels op de vloer die aan m'n sokken plakken. Daarom vond ik stofzuigen belangrijk. Maar ik zoog dan alleen op plekken waar ook daadwerkelijk vuil op de grond lag (bijv. onder de eetkamertafel en de keukenvloer)
Tip 4
Poetsdoekjes
In de kast ligt bij mij een pakje met allesreiniger-doekjes. Ik doe zeker een jaar of twee of drie met zo'n verpakking. Maar in die periodes pak ik ze er vaak bij. In no-time kun je een snelle poetsbeurt aan de wc of badkamer geven. Overigens vind ik ze totaal niet duurzaam en gebruik ik ze alleen in noodgevallen.
Tip 5
Boodschappen in één keer
Probeer al je boodschappen in eenmaal per week te halen. Ga bij voorkeur dan op een tijdstip waarvan je weet dat het rustig is in de winkel. Zelf ga ik vaak meteen na het eten terwijl Leon Sam doucht en op bed legt. Het kost me een half uur tijd en ik heb de hele avond om de boodschappen op te ruimen.
Tip 6
Boodschappen in één winkel
Deze heb ik ontdekt na de geboorte van Niek. Ik had echt geen tijd om twee supermarkten en een drogist binnen te lopen in die week. Dus probeer ik alles in één winkel te halen. Inclusief producten als luiers en shampoo. Misschien niet het goedkoopste, maar voor €1 duurder was ik wel 15 minuten rijker.
Tip 7
Schrijf!
Schrijf alles op wat je te binnen schiet aan klusjes en boodschappen. Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik vergeet. Papier en pen zijn voor mij dan een onmisbaar hulpmiddel. Papier vol en hoofd veel leger. Een planning op papier kan wonderen doen (maar hierover later).
Tip 8
Drink een kop thee
Oftewel: neem een beetje tijd voor ontspanning. Zelf ben ik een type die het liefst maar door gaat. Maar vroeg of laat kom ik erachter dat ik niet eens een minuut tijd voor mezelf heb genomen. Wat ik nog al eens doe is op de bank zitten met een kop thee. Thee is een ideale manier om te ontspannen. Je moet wachten tot dat ie is afgekoeld, dus ondertussen warmt de hete mok je handen. Geniet ondertussen ook van de geur! En ten slotte maakt de thee je warm van binnen. En je hebt even een rustig momentje gehad.
Tip 9
Was volle trommels
Was alleen volle trommels. Dit bespaart je tijd en energie (en geld).
Tip 10
Hulp
Soms is het gewoon fijn om hulp te vragen of aan te nemen. Zelf ben ik er geen held in. Maar het kan enorm opluchten om je aangeboden hulp een keertje niet af te wimpelen maar er dankbaar gebruik van te maken. Die hulp kun je later waarschijnlijk weer
vrijdag 10 mei 2019
Bereslim
Ken jij Bereslim al?
Ik ben er via de bibliotheek mee in aanraking gekomen. Bij ons in de bieb staat namelijk een tafeltje, stoeltje en schermpje van Bereslim. Bereslim zijn voorgelezen prentenboeken met schermpje. Sam is er dol op.
Bereslim is bedoeld om de woordenschat en taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen. Door bijvoorbeeld prentenboeken 'voor te lezen'. Bereslim heeft materiaal voor scholen, peuterspeelzalen, bibliotheken maar ook voor thuis.
Het goede nieuws is dat je Bereslim ook thuis kunt gebruiken. Ik vind dit net iets fijner werken dan een filmpje. Naast de voorgelezen prentenboeken is er ook een 'begrijpend luisteren versie'. Hier wordt het prentenboek nog een keertje voorgelezen, maar tussendoor worden er vragen gesteld aan de luisteraar. Eigenlijk de voorloper van begrijpend lezen.
Bereslim is ongeveer vanaf 3 jaar. De vragen beantwoorden vindt Sam nog vrij lastig en daar heeft hij hulp bij nodig (zeker als je de muis van de computer moet gebruiken). Er zit voor hem dus nog uitdaging genoeg in. De prentenboeken die worden gebruikt zijn heel variabel. Balotje, Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg, etc. Er zijn 32 prentenboeken waar je uit kunt kiezen. Er zijn een aantal prentenboeken die ik liever eerst zelf bekijk en beluister voordat Sam daarmee aan de slag mag. Tot nu toe beluistert Sam het liefst 10 keer dezelfde (en dat het liefst achter elkaar).
Maar hoe kun je dit thuis gebruiken?
Ga naar www.bereslim.nl
Rechtsboven zie je een knop 'biebactie', klik daarop
Je komt dan op een ander scherm terecht, klik dan op 'actiecode aanvragen'.
Er wordt dan gevraagd van welke bibliotheek je lid bent (volgens mij doen alle openbare bibliotheken hieraan mee), alleen plaatsnaam intypen is al voldoende.
Je krijgt hier een code die je 21 dagen kunt gebruiken, daarna kun je een nieuwe actiecode aanvragen. Log in.
Je komt daarna op het scherm waar je prentenboeken kunt aanklikken.
Ik ben er via de bibliotheek mee in aanraking gekomen. Bij ons in de bieb staat namelijk een tafeltje, stoeltje en schermpje van Bereslim. Bereslim zijn voorgelezen prentenboeken met schermpje. Sam is er dol op.
Bereslim is bedoeld om de woordenschat en taalontwikkeling bij kinderen te bevorderen. Door bijvoorbeeld prentenboeken 'voor te lezen'. Bereslim heeft materiaal voor scholen, peuterspeelzalen, bibliotheken maar ook voor thuis.
Het goede nieuws is dat je Bereslim ook thuis kunt gebruiken. Ik vind dit net iets fijner werken dan een filmpje. Naast de voorgelezen prentenboeken is er ook een 'begrijpend luisteren versie'. Hier wordt het prentenboek nog een keertje voorgelezen, maar tussendoor worden er vragen gesteld aan de luisteraar. Eigenlijk de voorloper van begrijpend lezen.
Bereslim is ongeveer vanaf 3 jaar. De vragen beantwoorden vindt Sam nog vrij lastig en daar heeft hij hulp bij nodig (zeker als je de muis van de computer moet gebruiken). Er zit voor hem dus nog uitdaging genoeg in. De prentenboeken die worden gebruikt zijn heel variabel. Balotje, Dikkie Dik, Rupsje Nooitgenoeg, etc. Er zijn 32 prentenboeken waar je uit kunt kiezen. Er zijn een aantal prentenboeken die ik liever eerst zelf bekijk en beluister voordat Sam daarmee aan de slag mag. Tot nu toe beluistert Sam het liefst 10 keer dezelfde (en dat het liefst achter elkaar).
Maar hoe kun je dit thuis gebruiken?
Ga naar www.bereslim.nl
Rechtsboven zie je een knop 'biebactie', klik daarop
Je komt dan op een ander scherm terecht, klik dan op 'actiecode aanvragen'.
Je krijgt hier een code die je 21 dagen kunt gebruiken, daarna kun je een nieuwe actiecode aanvragen. Log in.
Je komt daarna op het scherm waar je prentenboeken kunt aanklikken.
Dit tekentje betekent 'begrijpend luisteren versie' |
vrijdag 3 mei 2019
Persoonlijke update
Vandaag weer gewoon eens een persoonlijke update. Niek is nu ruim 5 weken oud.
MezelfOm te beginnen met mezelf :) Ik voel me helemaal mezelf. En beter dan voor mijn zwangerschap. Zo fijn! Ik was na de bevalling heel snel weer op de been en had echt er echt weer zin in om zelf mijn huishouden te gaan doen. Al was het ook wel slikken dat de eerste week voorbij was. Ik miste mijn buik. Het ging naar mijn idee allemaal zo snel. Ik had er zo naar de geboorte en kraamtijd uitgekeken. En na een week is dat gewoon allemaal voorbij. Anderzijds was het heerlijk om weer zelf het roer in handen te hebben, en dat vond de rest van de familie ook.
Ondertussen voel ik me per week energieker worden. En die hoeveelheid energie heb ik lange tijd niet gevoeld, dus daar geniet ik echt van.
Ik geef Niek borstvoeding en dat gaat gelukkig goed. We hebben spruw gehad, dat was erg vervelend. Maar daar zijn we weer bovenop en het loopt nu erg goed. Ik kan er nu ook erg van genieten.
Niek
Niek is een heel lief en rustig mannetje die het erg goed doet. Hij is echt een Hollands welvaren en daar zijn we erg blij mee. De eerste kleertjes past hij al niet meer. Hij heeft nog niet echt een ritme, wat vrij logisch is. En dat betekent ook dat we gebroken nachten hebben. De dagen dat hij om de 2 a 3 uur om een voeding komt vind ik best zwaar. Vooral in het begin toen hij ruim een half uur over een voeding deed. Nu gaat dat gelukkig al veel sneller.
Sam
Sam heeft ondertussen twee weken lang een terugslag gehad, en dat was zwaar, maar een heel natuurlijk reactie. Niet in de vorm van jaloezie, maar hij heeft weer wel alle grenzen verkend. Zo vermoeiend om de hele dag door een peuter op je grenzen hebben zitten. Het vergt zoveel energie. Verder is Sam nog steeds de trotse grote broer. Hij is erg zorgzaam en knuffelt graag met zijn kleine broertje. Zo dankbaar voor deze twee lieverds!
Leon
Leon is trotse papa, maar moet wennen aan de baby-dingen. We hebben Sam nooit zo klein bij ons gehad. En een baby daar kun je toch heel wat minder mee dan met een peuter. Leon heeft het momenteel erg druk en is veel avonden weg. Dat vinden we allebei heel erg jammer, maar het is niet anders. Leon probeert wel bij het eten thuis te zijn en Sam naar bed te brengen. Verder komt er veel op mijn schouders neer. Maar het is niet anders....over een aantal weken hopen we in een rustiger vaarwater te komen voor zover dat lukt.
We merken nu dat we in een ritme gaan komen, behalve Niek dan. Ik probeer maar mee te gaan in zijn ritme. Als hij honger heeft dan voed ik hem. En heeft hij mama-honger dan draag ik hem in een draagdoek of slaapt hij naast mij. Ik probeer heel bewust te genieten van hem, ons wondertje.
Bron: Pexels |
Ondertussen voel ik me per week energieker worden. En die hoeveelheid energie heb ik lange tijd niet gevoeld, dus daar geniet ik echt van.
Ik geef Niek borstvoeding en dat gaat gelukkig goed. We hebben spruw gehad, dat was erg vervelend. Maar daar zijn we weer bovenop en het loopt nu erg goed. Ik kan er nu ook erg van genieten.
Niek
Niek is een heel lief en rustig mannetje die het erg goed doet. Hij is echt een Hollands welvaren en daar zijn we erg blij mee. De eerste kleertjes past hij al niet meer. Hij heeft nog niet echt een ritme, wat vrij logisch is. En dat betekent ook dat we gebroken nachten hebben. De dagen dat hij om de 2 a 3 uur om een voeding komt vind ik best zwaar. Vooral in het begin toen hij ruim een half uur over een voeding deed. Nu gaat dat gelukkig al veel sneller.
Sam
Sam heeft ondertussen twee weken lang een terugslag gehad, en dat was zwaar, maar een heel natuurlijk reactie. Niet in de vorm van jaloezie, maar hij heeft weer wel alle grenzen verkend. Zo vermoeiend om de hele dag door een peuter op je grenzen hebben zitten. Het vergt zoveel energie. Verder is Sam nog steeds de trotse grote broer. Hij is erg zorgzaam en knuffelt graag met zijn kleine broertje. Zo dankbaar voor deze twee lieverds!
Leon
Leon is trotse papa, maar moet wennen aan de baby-dingen. We hebben Sam nooit zo klein bij ons gehad. En een baby daar kun je toch heel wat minder mee dan met een peuter. Leon heeft het momenteel erg druk en is veel avonden weg. Dat vinden we allebei heel erg jammer, maar het is niet anders. Leon probeert wel bij het eten thuis te zijn en Sam naar bed te brengen. Verder komt er veel op mijn schouders neer. Maar het is niet anders....over een aantal weken hopen we in een rustiger vaarwater te komen voor zover dat lukt.
We merken nu dat we in een ritme gaan komen, behalve Niek dan. Ik probeer maar mee te gaan in zijn ritme. Als hij honger heeft dan voed ik hem. En heeft hij mama-honger dan draag ik hem in een draagdoek of slaapt hij naast mij. Ik probeer heel bewust te genieten van hem, ons wondertje.
Abonneren op:
Posts (Atom)