vrijdag 3 augustus 2018

Bijbeltijd met een peuter

Onverwachts werden wij ouders en dan komt ook onverwachts de geloofsopvoeding op je bordje terecht. Het was natuurlijk niet helemaal onverwacht...maar goed we moesten wel onze weg hierin vinden. Vooral omdat we opeens een kind van bijna een jaar in huis hadden. 

Ondertussen hebben we onze weg hierin gevonden. Maar deze weg moet telkens aangepast worden omdat ook Sam ouder wordt en meer kan gaan leren en begrijpen wat betreft de Bijbel. Verder is geloofsopvoeding ook niet iets wat je een half uurtje per dag doet, maar wat op allerlei manieren naar buiten komt. Daarom heb ik het over Bijbeltijd, dus de tijd dat we bewust met de Bijbel bezig zijn. 

Dit schrijven is helemaal niet bedoeld om te laten zien 'hoe goed wij het doen'. Want dat gevoel hebben wij er totaal niet bij! Maar mij heeft het persoonlijk heel erg gesteund om op andere blogs (bijvoorbeeld deze) te lezen hoe andere gezinnen dit doen. Deze blogpost is dus meer bedoeld om je te steunen en de motiveren. 

Bijbellezen
Vanaf dat Sam een jaar was ben ik met hem uit het eerste deel (de blauwe) van de kinderbijbel van Kijk en Luister gaan lezen. Ik keek naar zijn concentratie en wat hij aan kon. Dat was in het begin maar weinig: één bladzijde. Maar hij leerde wel dat Bijbellezen erbij hoorde. En door een vaste routine hierin vast te houden heeft het Sam geholpen dat we een jaar later een heel verhaal konden voorlezen. Het tijdstip houden we trouwens nog steeds aan, na de lunchtijd lezen we uit de kinderbijbel. We lezen ondertussen ook het tweede deel van de kinderbijbel (groen) erbij. 

Wij lezen na het eten altijd een stukje uit de Bijbel. Toen ik merkte dat Sam meer aankon ben ik 's morgens na het ontbijt telkens dezelfde psalm gaan lezen. Na een week kon Sam al zinnen afmaken. En na een tijdje kende Sam de psalm steeds beter en daarna kon hij hem zelfstandig uit zijn hoofd opzeggen. Sam kent ondertussen al een paar gedeelten van de Bijbel uit zijn hoofd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er ook voorzichtig mee ben. Ik push hem niet en het gaat op een spontane manier. 

's Avonds na het eten lezen wij als gezin een stukje uit de Bijbel. Sam zit hier bij. We stimuleren een eerbiedige luisterhouding. Bewust houden we dan het Bijbellezen kort. Momenteel gaat dit redelijk goed, al hebben we ook tijden gehad dat we niet meer dan 5 verzen verstaanbaar konden lezen. 

Ik heb laatst onderstaande methode van Bijbelteksten leren uitgeprobeerd (lees er hier meer over). Ik vond het een mooie methode. Maar nog te vroeg om voor onze peuter in te zetten. 


Zingen
Sam is dol op zingen, dus dan doen we veel. Toen hij net bij ons was zong ik al veel om hem rustig te krijgen en dat werkt nog steeds. Ik heb een map gemaakt met Bijbelse liedjes die Sam kent en daarbij een plaatje. Zo kan hij zelf aanwijzen wat hij wil zingen. Maar we maken ook veel gebruik van Psalmboek. Bij iedere psalm staat een plaatje. En ook door herhaling leert Sam heel veel zonder dat ik daar meteen bovenop zit. We genieten samen heel erg van het zingen. Door de dag heen zingen we ook vaak via youtube of met een cd mee. 

Het materiaal wat we op het moment gebruiken:
Deel 1 en 2 van Kijk en Luister
Psalmboek voor jonge kinderen deel 1
Bidden
Als Sam uit bed komt zingt hij biddend: 'In mijn bedje warm en zacht'. Dit zijn twee coupletten die we samen zingen. Bij het naar bed gaan zingen we drie coupletten van 'Ik ga slapen, ik ben moe'. 

Voor en na de maaltijden bidden we. Vaak een formuliergebed, zoals 'Onze Vader'. Deze kent Sam ook en bidt hij hardop mee. Het 'Onze Vader' zingen we overigens vaak. Een enkele keer is het een vrij gebed en bidt Sam op zijn manier heel lief mee. 

Ten slotte...
We hopen dit langzaam uit te breiden. Het is ook op dit gebied écht 'opvoeden', leiden tot volwassenheid. 
Bij peuters zul je merken dat ze de opgedane kennis integreren in het dagelijks leven. Sam kan zomaar ergens tussendoor een Bijbeltekst zeggen, die op dat moment in zijn gedachten opspringt. Een prentenboek pakken en de geleerde psalm opzeggen, alsof hij uit de Bijbel leest. Of heel enthousiast 'Zoekt eerst het Koninkrijk van God' achterop de fiets zingen. Hoe heerlijk is het om zo onbevangen te zijn...

Nog een aantal tips vanuit onze ervaring:
.. kijk naar wat je kind aan kan. Ieder kind is daarin anders. Het gaat er niet om hoeveel kennis je kind van de Bijbel heeft (al is dat zeker wel belangrijk), maar dat het in het hart terecht komt. 
.. hou het positief. De Bijbel en alles daarom heen moet iets positiefs en fijns zijn, geen dwang en moeten. 
.. de ene dag gaat beter dan de andere dag. Ik heb dit moeten loslaten. Momenteel wil Sam geen teksten opzeggen, zeker niet in bij zijn van anderen. Ik heb dit leren loslaten, het gaat er tenslotte om dat hij ze wel in zijn geheugen heeft. 
.. laat Bijbeltijd een onderdeel zijn van je dagelijkse ritme. Als ik het zou overslaan zou Sam hard protesteren. Dit helpt om consequent iedere dag tijd te maken voor de Bijbel. 
.. het is lastig om ermee te starten, maar begin ergens. Niemand heeft zoiets in één dag op orde. Een stukje uit de kinderbijbel en een liedje is al een goed begin. 

2 opmerkingen: