vrijdag 14 juni 2019

Plan mee met mij

Als er een kleintje bij komt is je leven de eerste week hectisch kan ik je uit ervaring vertellen. Alle routines kloppen niet meer en mocht je enigszins plannen hebben hou er dan zeker rekening mee dat de kleine roet in het eten gooit. 
Als er vervolgens nog meer en nog meer op je bordje komt ga je op standje 'overleven'. Ben je blij dat er 's avonds iets gezonds op tafel staat, dat het sanitair en vloeren nog enigszins schoon zijn en we allemaal nog wat schoons hebben om de volgende dag aan te trekken. 
Eigenlijk is dit een samenvatting van hoe mijn leven er afgelopen weken eruit zag. Ik geef toe: dit is niet goed voor een mens, maar het was zo en er was niks aan te veranderen. 
Ondertussen zijn we in een rustiger vaarwater gekomen. En daar waren we wel echt aan toe. Alleen duurde het even voordat deze mama alles weer op de rit had en onze dagen wat soepeler verliepen. Ik snakte naar pure overzicht. 


En toen...kreeg ik deze planner! Al eerder was het door m'n hoofd geschoten maar ik had er gewoonweg geen tijd voor gemaakt. En nu Niek wat ouder is en dus wat meer ritme heeft zou een planning weer een beetje kunnen gaan werken. 

Ondertussen werk ik al een aantal weken met een planning en wát een verademing! Soms had ik dagen dat ik voor m'n gevoel alleen maar bezig was met de kinderen. Terwijl ik uiteindelijk tussendoor best nog wat heb gedaan. Door een planning te maken en af te strepen heb ik aan het eind van de dag toch een redelijk voldaan gevoel. En wat niet af is probeer ik er een andere dag bij te nemen. En het geeft me controle op alle dingen die ik moet doen, zonder het gevoel te hebben om te verdrinken in heel veel klussen die op je wachten. 

Het leek me leuk om jullie mee te nemen in het maken van een planning. Laat je inspireren en vul gerust aan met jouw tips (onderaan in de reactie)!


Als eerste pak ik mijn agenda erbij en kijk ik welke afspraken ik heb staan en schrijf ze op mijn planning. Komende week is bijzonder druk. Vriendje van Sam komt spelen, gesprek met pleegzorgwerker, verlate kraamvisite, vriendin op bezoek. Erg leuk, maar tijdrovend. Daarom zal ik op die dagen iets minder klussen inplannen. 


Daarna plan ik de was in. Dit is meer een schatting. Factoren als het weer of de was die ik heb van de kinderen gooien de planning wel eens in de war. 'Was' betekent in mijn planning eigenlijk: wasmachine aanzetten, ophangen, afhalen, opvouwen en in de kast leggen. Strijken doe ik 1x per week. 


Vervolgens plan ik de wekelijkse huishoudklussen in. Eigenlijk probeer ik dit iedere week hetzelfde te houden. En poets ik iedere week alle ruimtes die we gebruiken. Dit vind ik fijn werken. Dingen als stofzuigen, planten water geven, eten koken plan ik niet in. Hoort meer bij de dagelijkse routines. 


En uiteindelijk vul ik de planning aan met klussen die ik in de tuin moet doen (en dat is rond deze tijd van het jaar veel) en andere klussen die ik bijv. maandelijks doe. 

In het vak links bovenin 'Notes' gebruik ik om boodschappen neer te schrijven. Vaak schiet me dat opeens te binnen of maken we net een verpakking leeg. Later schrijf ik dit op mijn boodschappenbriefje. Ideaal, want door al die hormonen is mijn hoofd vaak een zeef. 

In het vak rechts 'To do' schrijf ik alle klussen die me te binnen schieten. Als ik tijd/zin/energie over heb dan probeer ik wat van de to-do-list af te werken. De klussen die er eind van de week nog opstaan verhuizen vaak mee naar de week daarna. Of ze komen weer op de to-do-list (vaak niet-urgente klussen) of ik plan ze in. Zo hou ik heerlijk mijn hoofd leeg zonder dingen te vergeten. 

Tips:
- Als je probeert iedere week er een beetje hetzelfde eruit te laten zien, bouw je een routine op. Dat geeft mij rust. 
- Mijn kinderen hebben mijn prioriteit boven alle to-do-listen. Dat betekent niet dat ik de hele dag met ze speel. Ik leer Sam dat ik niet de hele dag met hem kan spelen. Maar ik maak zeker tijd voor hem vrij. Of ik laat 'hem' meehelpen met de klusjes. 
- Gebruik de planner als middel en niet als doel. 

4 opmerkingen:

  1. Dat moet ik misschien ook eens proberen, zo'n planning. Ik heb ook dat idee aan het eind van de dag, wat heb ik nou eigenlijk gedaan. Weet je waar deze planner van is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah..ben ik niet de enige. Geen idee, heb hem gekregen. Maar je kunt denk ook gewoon een documentje voor jezelf maken.

      Verwijderen
  2. Ik heb het even nagerekend en ga het nu ook proberen. We hebben zelf ook net een kleine baby ontvangen. Dus we moeten ook weer in een bepaald ritme komen van school, voeden, huishouding etc. Fijn dag je hier over schrijft, soms heb ik het idee dat ik de enigste ben die hier in vast loopt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gefeliciteerd met de kleine!
      O nee, vast niet! Alleen als moeders houden we ons wel eens groter dan dat we voelen, ben ik bang.
      Ik hoop dat dit je kan helpen. Enne..wees af en toe ook lief voor jezelf en plan iets leuks in ;)

      Verwijderen