vrijdag 8 februari 2019

Speelgoed voor peuters

Sinds Sam drie is, lijkt hij zich meer te vervelen. Hij kan soms een uur op de grond liggen en dan het liefst voor m'n voeten. Gelukkig heeft hij ook momenten waarop hij wel speelt. Het speelgoed wat hij heeft hebben we bewust uitgekozen. Sam krijgt namelijk niet 'zomaar' cadeautjes. Zelf ben ik fan van duurzaam speelgoed, waar hopelijk nog meer kinderen mee kunnen spelen. 

Hieronder wat speelgoed waar Sam zich al uren mee heeft vermaakt. 

1. De zandbak
Ik heb een haat-liefde verhouding met dat ding. Sam kan er uuuuuren in spelen (het liefst met oude pannen en bestek van de kringloop), maar vervolgens zit het zand overal. Vaak laat ik hem er alleen 's middags in spelen, uitkleden op de mat en voor het eten nog snel even de douche in. Momenteel is het in de zandbak alleen maar nat zand en dan blijft hij dicht, maar van de zomer zat Sam er bijna iedere dag in. 

2. Loopfiets
Tegen dat Sam twee jaar was wilde hij niet meer in de wandelwagen. De loopfiets was een prima opvolger. Zo konden we toch onze wandelingetjes blijven maken. Sam heeft er wel even aan moeten wennen, maar na een maand kreeg hij de smaak te pakken.  We lopen zelfs nu boswandelingen van een paar kilometer. Een loopfiets schijnt een goede voorloper te zijn op het 'gewone fietsen', omdat kinderen al leren balanceren. Sam sjeest ondertussen zo hard op zijn loopfiets dat ik er naast fiets. Wij hebben gekozen voor een stevig model loopfiets waar eigenlijk niks aan kapot kon gaan. Voor € 20 kochten we er eentje via Marktplaats. De beste koop ooit!

3. Duplo
Nog zo'n duurzaam speelgoed waar kinderen zich jaren mee kunnen vermaken. In het begin was het een kunst om twee blokjes op elkaar te stapelen en dikke pret bij het omgooien van een toren. Nu is het veranderd in zelf een huis bouwen en daarna een heel fantasiespel eraan vast te plakken. Wij hebben de boerderij, het huis en de school, wat kleinere pakketjes en een bouwplaat. Hieraan heeft Sam ruimschoots voldoende. De bouwplaat vind ik zelf erg handig, zo hoeft de duplo niet meteen afgebroken te worden en verplaats je het makkelijk. 


4. Tiptoi
Sam heeft Tiptoi voor z'n derde verjaardag gehad. Echt ontzettend leuk en leerzaam spelmateriaal voor kinderen vanaf 3 jaar. Sam heeft het boek Bij ons thuis. Daarmee kan het met een interactieve pen dingen in aantippen om te ontdekken, liedjes te luisteren of spelletjes te spelen. Het boek is heel erg gericht op woordenschat. Daarnaast heeft hij een spel wat gericht is op puzzelen en tellen. Het spel bestaat uit 3 losse spellen, en heeft de functie ontdekken en liedjes luisteren. Het mooie vind ik dat ik Sam écht zie leren. Zijn woordenschat vliegt vooruit en sinds hij dat spel heeft is hij ook veel meer bezig met tellen. 
Je schaft eerst een starterspakket aan (boek + pen) wat ik vrij prijzig vond (meer dan €40). En daarna kun je los daarnaast andere boeken en spellen aanschaffen wat allemaal op één pen kan. Er zijn heel veel Tiptoi boeken en spellen voor allerlei leeftijdsgroepen. (Tip: kijk op Marktplaats)

5. Speelgoed dat geen speelgoed is
Het bovengenoemde speelgoed is best prijzig. Maar eigenlijk wil ik ook de nadruk leggen op speelgoed wat eigenlijk geen speelgoed is. Het verbaast me zo vaak dat Sam zoet speelt met dingen die eigenlijk geen speelgoed zijn. Kastanjes doen het hier bijvoorbeeld heel goed (is ook nog goed op te ruimen) of pittenzakken (die je zelf naait). Een pollepel en vergiet. De bezem uit de schuur. Een berg bladeren. Een oud laken. Voor een kind hoeft het allemaal geen grof geld te kosten. 

2 opmerkingen:

  1. Wat heerlijk dat hij zich ook met iets kan vermaken dat eigenlijk geen speelgoed is. Dit is een leuke blog voor wanneer hij weer iets ouder is… https://memaree.wordpress.com/2019/01/07/bijna-vier/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laatste stukje is mooi! Al het andere ook. Maar laatste stukje is zo herkenbaar.

    BeantwoordenVerwijderen